Jak si vybrat účinný energetický gel

Obrázek článku

Léto se nám pomalu blíží. Však už i v těchto dnech nás dokáže sluníčko pěkně zahřát. Ale to pravé léto, podle kalendáře, má teprve přijít. A s létem přichází pro mnoho lidí i dovolená. 

Kdo chce získat super letní postavu a na koupališti nebo pláži ukázat práci, kterou zbytek roku odváděl v posilovně, má akorát tak čas začít s proměnou do plavek. Základem bude dieta, ale postupně bude dost možná třeba přidat i nějaké to kardio. To vám totiž pomůže navýšit energetický výdej a vy tak ručičky vah vychýlíte zas trochu ve svůj prospěch. Lépe řečeno ve prospěch vaší formy.

Když už s tím začnete, předpokládám, že ho budete chtít provádět co nejefektivněji. Základem je spánek, dostatečná regenerace, určitě doporučuji protažení a postupné navyšování zátěže. Stejně tak se vám k tomu ale bude hodit správná předtréninková výživa. 

Můžete si třeba udělat nějaké vyvážené jídlo, které bude postavené převážně na sacharidech a nebude mít moc tuků a vlákniny, aby vás v žaludku dlouho netížilo. Protože to u kardia nikdo nechceme. 

Na druhou stranu tu ale budou určitě i tací, kteří a) připravovat si takové jídlo nechtějí b) se ve stravě tolik nevyznají, chtějí sáhnout po jistotě a podávat pak maximální výkony. 

A tady se dostáváme k jádru pudla. Nebo spíš dnešního článku. 

Tím jsou energetické gely. Třeba ty od značky Named Sport - přípravky určené pro vytrvalostní aktivity, které mají složení vyladěné tak, aby vám dodalo postupný přísun energie a podpořilo tak naplno vaši vytrvalostní aktivitu. 

 

 Oproti klasické stravě mohou mít tyto specializované přípravky i několik výhod: 

 

Složení

Jak už jsem zmínil - pokud byste si předtréninkovou stravu chtěli připravit sami, zaměřili byste se na dostatečný příjem sacharidů. Ty jsou totiž  pro vytrvalostní sportovce hlavním zdrojem energie. Během dlouhodobé fyzické aktivity se svaly spoléhají na zásoby glykogenu - sacharidů uložených ve svalech a játrech - které jim dodávají energii. Příjem sacharidů před tréninkem pomáhá udržovat hladinu glukózy v krvi, oddalovat únavu a zlepšovat tak výkon. 

Energetické gely jsou často připravovány právě s důrazem na sacharidy, některé mají své složení opravdu vymakané a vy z nich tak vyždímete maximum. 

Najdete je často i s přídavkem dalších látek pro podporu výkonu. Jedná se např. o vápník, draslík nebo hořčík. To všechno jsou látky, které mohou zásadním způsobem podpořit činnost vašich svalů. 

Tím ale výhody gelů nekončí. 

 

Praktičnost 

Chcete v kardio aktivitě pokračovat na dovolené a nechcete si s sebou brát půl lednice nebo pak v hotelu složitě vařit? Nebo si chcete sbalit zdroj energie s sebou do batohu? Pak právě oceníte praktičnost energetických gelů. Strčíte je do batohu, nebudou se vám tam sypat, nezaberou moc místa. S jejich přípravou si taky nemusíte dělat mnoho starostí. V případě, že zvolíte gely značky Named Sport, nebudete ani potřebovat vodu (i když tu při vytrvalostní aktivitě silně doporučuji). Gely mají skvělou tekutou konzistenci a tak je ani nepotřebujete zapíjet. 

 

Chuť

Nepochybuji že spousta z vás umí připravit skvělé, chutné jídlo. Pokud ale sáhnete místo toho po energetickém gelu, pochutnáte si i tak. Gely mají totiž také výbornou chuť. Někdo to dokonce bere už pomalu jako rituál nebo “nápoj”, na který se celý den těší.  

 

 

Nakonec stručný návod k použití:

  1. Vždycky se podívejte na etiketu produktu a návod, jak jej používat. Může se to u jednotlivých gelů lišit.
  2. Často se setkáte s doporučením užívat gel před aktivitou, velmi efektivní může být ale i použití během aktivity. I použití po aktivitě může posloužit, třeba k rychlejšímu obnovení glykogenu a podpoře regenerace. 
  3. Někdy můžete použít i více balení gelu - např. jedno před, jedno po. Znovu ale upozorňuji, že záleží na konkrétním produktu a také na povaze vaší pohybové aktivity. Vždy tedy čtěte. 

Takže shrnutí - zařazení energetických gelů do vašeho vytrvalostního tréninku může výrazně zvýšit výkonnost a regeneraci a tím maximalizovat účinek, který z dané aktivity získáte. Díky svým účinným složkám, skvělé chuti a praktičnosti jsou výborným suplementem a s blížícím se létem a dovolenou přijdou rozhodně vhod.