Křeče: příčiny, rizika a jak je léčit

Obrázek článku

Kdo alespoň jednou v životě nezažil křeče?
Tyto náhlé, mimovolné a bolestivé kontrakce kosterního svalstva, které mají tendenci se rychle vytřídit, mohou být různých typů a ty, které obecně postihují zdravé jedince, se nazývají „benigní“ nebo „křeče spojené se cvičením“.

Víra, že příčina křečí spočívá ve výživovém schodku, má své základy, ale předtím, než se budeme zabývat problémy, které dnes zůstávají nevyřešeny, zhodnotíme, co se považuje za hlavní důvody.

Hlavními rizikovými faktory spojenými s výskytem křečí jsou znalost, intenzita a trvání cvičení a nízká úroveň tréninku; takže pokud během maratonu nebo delší aktivity s jistou opakovaností zjišťujete nástup křečí, první hodnocení, která je třeba provést, jsou v pracovním programu.
Uvedeme-li praktický příklad, pokud trpíte křečemi víceméně opakujícím se způsobem, lýtko bude zahrnuto do tréninku specifických cvičení na zlepšení síly a vytrvalosti dané svalové skupiny, jako jsou například excentrická cvičení.

Po ověření, že nejde o nízkou úroveň tréninku nebo nadměrné úsilí, můžeme předpokládat nějaký nutriční deficit a v tomto smyslu je ten spojený s hořčíkem (Mg++) určitě nejznámější.

Při pestré stravě se považuje za obtížné projevit fenomén nedostatku Mg++ související se cvičením, avšak při dlouhotrvajících aktivitách se odhaduje ztráta hlavně pocením 10-20%. Předpokládá se, že tyto ztráty jsou kompenzovány zavedením přibližně 240 mg/den Mg++, což není obtížné dosáhnout vyváženou stravou nebo pomocí doplňků. Mělo by se pamatovat na to, že sportovci často trpí nedostatkem Mg++ a to je obzvláště zřejmé při vytrvalostních sportech. Tento nedostatek, často nedostatečně diagnostikovaný, může být příčinou celkové únavy a svalových problémů po tréninku.

 

Svalové křeče se proto vyskytují častěji u subjektů s nedostatkem hořčíku, přestože jejich role není dosud zcela jasná a definovaná a určitě se podílí na svalové kontrakci.
Ze všech těchto důvodů by hořčík měl být považován za volitelnou léčbu pro boj proti svalovým křečím; i když důkazů o suplementaci/redukční asociaci tohoto jevu je stále málo, příjem zůstává doporučený.