Pečený filet z lososa s nakládanými brusinkami, petrželkou a pistáciemi
Mastnou rybu, jako je losos, vyvaž domácími nakládanými brusinkami. Dodávají jídlu zábavný a vánoční nádech.
Ingredience
Nakládané brusinky
- 300 ml jablečného octa
- 300 g moučkového cukru
- 340 g čerstvých brusinek
- ½ ČL celých hřebíčků
- ½ lžičky jalovce
Losos
- 75 g strouhanky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžíce škumpy
- 1 citron, kůra
- 5 lžic olivového oleje
- 1 kg filetu z lososa (vykostěného)
- 60 g pistácií (drcených)
- ½ malého svazku petrželky, nakrájené na servírování
Příprava
KROK 1
Nakládané brusinky udělej týden nebo dva dopředu. Vlož ocet a cukr do hrnce na střední teplotu a přiveď k varu. Přimíchej zbylé ingredience a dále vař 4 minuty. Směs nalij do 1-litrové sterilizované nádoby nebo dvou menších, dobře uzavři a nech vychladnout. Potom je nech vychladnout v chladničce alespoň týden.
KROK 2
Troubu zahřej na 200°C. Na suché pánvi opékej strouhanku 2-3 minuty dozlatova a poté vyklop na talíř a nech vychladnout.
KROK 3
V misce smíchej strouhanku, tymián, sumak, citrónovou kůru a trochu pepře. Pokapej 5 lžícemi olivového oleje a důkladně promíchej.
KROK 4
Polož pečící papír na dostatečně velký plech. Navrch polož filet z lososa kůží dolů a na vrch lososa opatrně rozetře směs. Směs příliš nemačkej. Pokapej trochou olivového oleje navíc.
KROK 5
Lososa se peče ideálně 20 – 25 minut, dokud není upečená a kůrka nezezlatne. Po uvaření přelož na servírovací talíř a ozdob pistáciemi, trochou scezených nakládaných brusinek a petrželkou. Můžeš podávat s máslovou zeleninou a pečenými bramborami.