Protizánětlivé doplňky stravy
Proč protizánětlivé doplňky výživy?
V případě, že nepoužíváš bylinky a koření při vaření, děláš chybu. Bylinky totiž nejsou užitečné jen k dochucování jídel, ale nabízejí i širokou paletu zdravotních přínosů. Pokud nejsi zastánce kořeněné kuchyně, může použít výživové doplňky, které tyto látky obsahují.
Do kategorie protizánětlivých produktů jsme zařadili doplňky výživy, které obsahují látky se známou protizánětlivou aktivitou.
Jaké známé protizánětlivé látky či extrakty najdeš v doplňcích?
#showmore#
Kurkuma, MSM, ashwaganda, tribulus, echinacea, zázvor, omega 3, máta, tymián, bambus, oregano, červená řepa, celer, brokolice, kapusta, květák, houby, borůvky, maliny, ostružiny, zelený čaj, avokádo, , třešně, hrozny.
Všechno jsou to přírodní látky působící na živý organismus člověka.
Tribulus, ashwaganda či ženšen, jsou antioxidanty a mají protizánětlivé účinky: obsahují flavonoidy a jiné složky, které mohou působit jako antioxidanty a protizánětlivá činidla, čímž přispívají k celkovému zdraví a prevenci nemocí. Kromě těchto se pyšní i pozitivním vlivem na libido, paměť a celkovou vitalitu.
Bobulové ovoce obsahují antioxidanty zvané antokyany.
Mastné ryby a plody moře obsahují omega 3 mastné kyseliny. EPA a DHA snižují zánět v těle.
Brokolice je bohatá na sulforafan, antioxidant, který bojuje proti zánětu snížením hladiny cytokinů a NF-kB, které způsobují zánět.
Mnoho výhod Čajovníku stálezeleného spočívá v jeho antioxidačních a protizánětlivých vlastnostech, zejména látce zvané epigallocatechin-3-gallát (EGCG). Tuto látku najdeš iv detox produktech i ve spalovačích tuků.
Paprika a cibule obsahují kvercetin, silný antioxidant s protizánětlivým účinkem.
I když na celém světě existují tisíce odrůd hub, pouze několik z nich je jedlých a komerčně pěstovaných.
Patří sem lanýže, houby portobello a shiitake.
Houby mají velmi nízký obsah kalorií a jsou bohaté na selen, měď a všechny vitamíny skupiny B. Obsahují také fenoly a další antioxidanty, které poskytují protizánětlivou ochranu. Ve velkém se sušené přidávají do doplňků výživy.
Hrozny je jedním z nejlepších zdrojů resveratrolu, další sloučeniny, která má mnoho zdravotních výhod.
Zdroje / Referencies
1. A Full List of the Most Anti-Inflammatory Foods You Can Eat (healthline.com)