3 zdravé způsoby kuřecího masa

S tolika spoustou různých, dostupných receptů a metod vaření je obtížné vědět, které jsou pro tebe a tvou rodinu nejlepší. Zde jsou tři zdravé způsoby, jak uvařit chutné kuřecí jídlo, aniž by si šetřil na kvalitě nebo chuti.

Kuřecí maso s arašídovým máslem

Ingredience

  • 2 lžíce avokádového oleje
  • 8 vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na kousky
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 červené chilli papričky nakrájené nadrobno
  • 2 ČL čerstvého zázvoru, strouhaného
  • 2 lžíce garam masala
  • 100 g hladkého arašídového másla
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 g konzervy nakrájených rajčat
  • koriandr: ½ nahrubo nasekaný, ½ natrhaných listů
  • pražené arašídy
  • květáková rýže

Příprava

  • V hluboké pánvi na středním ohni rozehřej 1 polévkovou lžíci oleje. Kuře osmah v dávkách, dokud nebude mít zlatavou barvu, pak odlož stranou. Dále osmaž cibuli 8 minut, dokud nezměkne. Potom přidej česnek, chilli a zázvor a opékej na druhé 1 ČL oleje 1 minutu. Přidej garam masalu a smaž ještě 1 minutu.
  • Vmíchej arašídové máslo, kokosové mléko a rajčata. Vrať kuře do pánve a přidej nasekaný koriandr. Var 30 minut, dokud omáčka nezhoustne a kuře není upečené.
  • Podávej se zbylým koriandrem, praženými arašídy a rýží.

Pečené kuře v humusu

Ingredience

  • 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky papriky
  • 3 střední cukety nebo žluté letní dýně, nahrubo nakrájené
  • 1 střední cibule, nahrubo nakrájená
  • 1 šálek (246 g) hummusu - domácího nebo zakoupeného v obchodě (v případě potřeby s certifikací bez lepku)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička papriky
  • 1 citron, nakrájený na čtvrtiny

Příprava

  • Předehřej troubu na 232°C. Nastříkej dvě skleněné nádoby na pečení sprejem na vaření.
  • Než se trouba předehřívá, kuře osuš. Kuřecí prsa ochuť 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Přidej kuřecí prsa a hummus do malé misky a míchej, dokud nebudou dobře pokryty.ň
  • Ve skleněném pekáči promíchej cuketu a cibuli s olivovým olejem, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře, než se obalí. Zeleninu potírej, dokud se v pekáči nevytvoří rovnoměrná vrstva. Posyp 1/2 lžičky papriky. Pečeš po dobu 15 minut.
  • Do druhé skleněné zapékací mísy vlož kuřecí prsa. Posyp 1/2 lžičky papriky.
  • Vlož obě pečící nádoby do trouby. Zelenina se peče asi 15 minut, kuře asi 20 minut. Každé kuřecí prsa podávej s asi 3/4 šálku zeleniny a 1 kolečkem citronu.

Kuřecí prsa s  javorovou omáčkou

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce čistého javorového sirupu
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 lžička mletého čerstvého zázvoru
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže

Příprava

  • Sirup, sójovou omáčku, citrónovou šťávu, česnek, zázvor a pepř vyšlehej v malé mělké misce. Přidej kuřecí maso a otoč ho, abys je obalil marinádou; přikryj a dej na 2 hodiny do chladničky.
  • Natři vnitřní grilovací pánev sprejem na vaření a zahřej na středním ohni. Vyber kuře z marinády (marinádu si ponech) a var, dokud teploměr s okamžitým odečtením vložený do nejhrubší části prsou nezaznamená 73°C, 3 až 5 minut na každé straně.
  • Mezitím nalij odloženou marinádu do malého hrnce a přiveď k varu na středním ohni. Var, dokud se nezredukuje asi na polovinu (cca 4 minuty). Kuře volně půlí redukovanou omáčkou a můžeš podávat.

maso, fit, recept

Přejeme dobrou chuť.