3 zdravé způsoby kuřecího masa
S tolika spoustou různých, dostupných receptů a metod vaření je obtížné vědět, které jsou pro tebe a tvou rodinu nejlepší. Zde jsou tři zdravé způsoby, jak uvařit chutné kuřecí jídlo, aniž by si šetřil na kvalitě nebo chuti.
Kuřecí maso s arašídovým máslem
Ingredience
- 2 lžíce avokádového oleje
- 8 vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na kousky
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 červené chilli papričky nakrájené nadrobno
- 2 ČL čerstvého zázvoru, strouhaného
- 2 lžíce garam masala
- 100 g hladkého arašídového másla
- 400 ml kokosového mléka
- 400 g konzervy nakrájených rajčat
- koriandr: ½ nahrubo nasekaný, ½ natrhaných listů
- pražené arašídy
- květáková rýže
Příprava
- V hluboké pánvi na středním ohni rozehřej 1 polévkovou lžíci oleje. Kuře osmah v dávkách, dokud nebude mít zlatavou barvu, pak odlož stranou. Dále osmaž cibuli 8 minut, dokud nezměkne. Potom přidej česnek, chilli a zázvor a opékej na druhé 1 ČL oleje 1 minutu. Přidej garam masalu a smaž ještě 1 minutu.
- Vmíchej arašídové máslo, kokosové mléko a rajčata. Vrať kuře do pánve a přidej nasekaný koriandr. Var 30 minut, dokud omáčka nezhoustne a kuře není upečené.
- Podávej se zbylým koriandrem, praženými arašídy a rýží.
Pečené kuře v humusu
Ingredience
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky papriky
- 3 střední cukety nebo žluté letní dýně, nahrubo nakrájené
- 1 střední cibule, nahrubo nakrájená
- 1 šálek (246 g) hummusu - domácího nebo zakoupeného v obchodě (v případě potřeby s certifikací bez lepku)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička papriky
- 1 citron, nakrájený na čtvrtiny
Příprava
- Předehřej troubu na 232°C. Nastříkej dvě skleněné nádoby na pečení sprejem na vaření.
- Než se trouba předehřívá, kuře osuš. Kuřecí prsa ochuť 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Přidej kuřecí prsa a hummus do malé misky a míchej, dokud nebudou dobře pokryty.ň
- Ve skleněném pekáči promíchej cuketu a cibuli s olivovým olejem, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře, než se obalí. Zeleninu potírej, dokud se v pekáči nevytvoří rovnoměrná vrstva. Posyp 1/2 lžičky papriky. Pečeš po dobu 15 minut.
- Do druhé skleněné zapékací mísy vlož kuřecí prsa. Posyp 1/2 lžičky papriky.
- Vlož obě pečící nádoby do trouby. Zelenina se peče asi 15 minut, kuře asi 20 minut. Každé kuřecí prsa podávej s asi 3/4 šálku zeleniny a 1 kolečkem citronu.
Kuřecí prsa s javorovou omáčkou
Ingredience
- 2 polévkové lžíce čistého javorového sirupu
- 1 polévková lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžička mletého čerstvého zázvoru
- ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
Příprava
- Sirup, sójovou omáčku, citrónovou šťávu, česnek, zázvor a pepř vyšlehej v malé mělké misce. Přidej kuřecí maso a otoč ho, abys je obalil marinádou; přikryj a dej na 2 hodiny do chladničky.
- Natři vnitřní grilovací pánev sprejem na vaření a zahřej na středním ohni. Vyber kuře z marinády (marinádu si ponech) a var, dokud teploměr s okamžitým odečtením vložený do nejhrubší části prsou nezaznamená 73°C, 3 až 5 minut na každé straně.
- Mezitím nalij odloženou marinádu do malého hrnce a přiveď k varu na středním ohni. Var, dokud se nezredukuje asi na polovinu (cca 4 minuty). Kuře volně půlí redukovanou omáčkou a můžeš podávat.
Přejeme dobrou chuť.