Fit bramborový salát s řeckým jogurtem
V první části našeho Vánočního speciálu jsme si ukázali jako na fit verzi klasické vánoční zelňačky. Pokud se ptáš, co nás čeká dál, určitě nebudeš zklamaný. Asi bychom jen stěží hledali rodinu, ve které na vánočním stole není hvězdou majonézový bramborový salát. Není se co divit, tato dobrota patří do kategorie jídel, která jsou každým dnem chutnější a tak ho připravujeme na kila a jíme klidně i do Silvestra. Jak však určitě víš, majonéza nepatří zrovna mezi nejzdravější potraviny, a tak jsme ji částečně (nemusíš se bát, ne úplně) nahradili řeckým jogurtem a zakysanou smetanou! Pokud se už i tobě sbíhají sliny, pojďme na to.
Co budeš potřebovat na 4 porce:
- 1,5 kg brambor
- 200 g řeckého jogurtu
- 100 g zakysané smetany
- 2 PL majonézy
- 1 PL hořčice
- 3 na tvrdě uvařená vajíčka
- 10 kyselých okurek
- 1 větší červená cibule
- Svazek jarní cibulky
- 1 konzerva zavařeného hrášku, mrkve a kukuřičky
- Sůl, pepř
Jak na to?
Začneme tím, že si v osolené vodě uvaříme brambory ve slupce do měkka. Když vychladnou je oloupeme a protlačíme na kostičky. Pokud nemáš přetláčátko na brambory můžeš je nakrájet na drobné kostičky. Přidáme na kostičky nakrájená uvařená vajíčka, kyselé okurky, červenou cibuli, na kolečka nakrájenou jarní cibulku a scezenou zeleninu z konzervy. Vše pořádně promícháme a přidáme řecký jogurt, zakysanou smetanu, ak dochucení 2 polévkové lžíce majonézy a hořčici. Vše si pořádně zamícháme, dochutíme solí a pepřem a necháme zachladit. S dochucováním postupuj opatrně, protože když se chutě spojí a sůl se rozpustí, snadno můžeš salát přesolit. Zkus tedy ochutnat salát po cca hodince v chladničce, a finální úpravy provádějte až tehdy, když budou chutě propojeny. Tato fit dobrota se skvěle hodí k masu či rybě, ale je výborná i jako mlsání bez výčitek, klidně i velkou lžící přímo z mísy!
Beáta Loffayová