Jak vybrat protein s nejlepší vstřebatelností
Proteiny bez debaty patří k nejoblíbenějším a nejefektivnějším doplňkům stravy mezi sportovci a fanoušky zdravého životního stylu. Jelikož bílkoviny jsou pro fungování našeho těla a stavbu svalů nezbytné a jen málokdo dokáže denně zkonzumovat potřebné množství bílkovin v potravě, doplňovat je pomocí proteinových přípravků je nejjednodušší a nejefektivnější.
Není však protein jako protein a nabídka je pestrá. Každému vyhovuje něco jiného a proteiny v nabídce pocházejí z nejrůznějších zdrojů a své si dnes najdou už i vegani či intolerantní sportovci. Proteiny se však neliší jen zdrojem či příchutěmi, ale také tím, jak se vstřebávají. Který je tedy ten nejlepší a jak si správně vybrat?
Cesta proteinu
Protein je makroživina a stejně jako tuky a sacharidy má v našem těle svou metabolickou cestu, která zahrnuje chemické procesy, které protein štěpí na menší části až na aminokyseliny či procesy zabezpečující vstřebání proteinu. Proteiny se skládají z aminokyselin, které naše tělo po rozložení a vstřebání používá k tvorbě bílkovin od té svalové až po protilátky. Obsah aminokyselin je různý v závislosti na konkrétním proteinu a můžeme si jej ověřit podle tzv. aminokyselin. aminokyselinového profilu. Obecně platí, že živočišné proteiny, z nichž nejoblíbenější je syrovátkový protein obsahují komplexnější složení aminokyselin, protože u rostlinných často některá z aminokyselin chybí.
Jak je to se vstřebatelností?
Jak jsme si již vysvětlili, proteiny se nevyužívají v takové podobě v jaké je zkonzumujeme, ale musí se štěpit a vstřebávat. Co se týká vstřebatelnosti, výhodnější a lépe vstřebatelné jsou proteiny pocházející z živočišných zdrojů. Z těch jsou nejoblíbenější syrovátkové proteiny, které můžeš koupit ve formě izolátu, koncentrátu nebo hydrolyzátu. Všechny z nich disponují kvalitním aminokyselinovým profilem a dobrou stravitelností. U koncentrátu je vstřebatelnost pomalejší a nižší, izolát je dobrou volbou protože je čistší než koncentrát a vstřebává se mnohem rychleji. Nejlepší vstřebatelnost má hydrolyzát, který však může mít hořčí chuť, což mnohé odrazuje od jeho užívání. My v redakci FIT PLUS doporučujeme kvalitní WEIDER syrovátkový izolát, který se pyšní výbornou vstřebatelností a dobrým poměrem ceny a kvality. Dobrou volbou pro ty, kteří si z proteinového prášku raději vytvoří džus než standardní šejk, je vhodný WEIDER Protein Fruity Isolate, který má také výbornou vtřebatelnost!
Rostlinné proteiny
Rostlinné zdroje proteinů většinou obsahují užší spektrum aminokyselin než je tomu u těch živočišných, avšak pro vegany či lidi trpící laktózovou intolerancí či jinou potravinovou alergií nebo nesnášenlivostí jsou často jedinou možností jak doplnit dostatek bílkovin do stravy. Pokud se tedy rozhodneš sáhnout po rostlinném proteinu z jakéhokoli důvodu, výbornou volbou je například hrachový izolát, který obsahuje až 76% bílkovin a z rostlinných proteinů patří k těm s vyšší vstřebatelností. My ti doporučujeme WEIDER Vegan Protein nebo třeba sójový izolát, který má také vysoký obsah bílkovin – až 81% a dobrou stravitelnost. My doporučujeme například Named Sport Soy Protein Isolate, který najdeš na našem eshopu.
Ostatní proteiny
Proteinů na trhu je mnoho a syrovátkový je podle statistik nejpopulárnější. Co se týká ostatních běžných druhů, kaseinový protein se vyrábí z kravského mlék stejně jako syrovátkový, vstřebává se však podstatně pomaleji a proto je vhodnější pro použití na noc, kdy má naše tělo dostatek času aby jej zpracovalo. Hovězí protein má také poměrně dobrou vstřebatelnost a parametry a dobrou volbou jsou i vícesložkové proteiny, pro které je typické postupné vstřebávání.