Jak si poradit s chutí na sladké
Pokud patříš mezi tu hrstku šťastlivců, kteří sladké nemusejí, gratulujeme ti. Většina z nás však sladké nejen může, ale patří také k oblíbeným chutím. Není se čemu divit, cukr je pro náš mozek zdrojem energie a proto se jeho nedostatek může projevit únavou či malátností, dokonce poruchami soustředění.
Naše tělo však k pohonu – glukózu umí přeměnit i komplexní sacharidy, které jsou pro tělo mnohem lepší a zdravější než výrobky plné rafinovaného cukru. Při dostatečně pestrém jídelníčku, který obsahuje kromě bílkovin a zdravých tuků i komplexní sacharidy, náš mozek umí získat energii v podobě glukózy i bez sladkostí. Jak to tedy s tím dobrým a špatným cukrem je a co dělat abychom se vyhnuli návalům chutí na sladké? Spolu se na to podíváme.
Sacharidy
Sacharidy jako takové jsou jednou ze základních makroživin, které pohánějí naše tělo. Ať už jsou sacharidy komplexnější, nebo méně, jejich osud v těle je přibližně společný, protože všechny se rozkládají na finální produkt – glukózu, kterou naše tělo dále zpracovává, aby si vytvořilo energii například pro mozek či svaly. Obsahuje je většina běžných potravin od pečiva, přes rýži, těstoviny, ovoce až po koláče a sladkosti či některé druhy zeleniny. Sacharidy naše tělo potřebuje, to platí bez debaty. Když nás však přepadne chuť na sladké, jen málokdo sáhne po ovoci či misce rýže. Proč také, vždyť přece mám chuť na čokoládu nebo balíček bonbonů, no ne? V takových situacích raději saháme po rafinovaném (špatném) cukru za což může hned několik faktorů. Které jsou to?
Glykemický index
Glykemický index (GI) je hodnota, která určuje jak rychle a jak moc se zvýší koncentrace glukózy v krvi po přijetí určité potraviny, přičemž platí, že například většina ovoce má GI nižší jak po snězení ovoce hladina glukózy stoupá jen mírně a postupně, zatímco například po sušenku vystřelí nahoru rychle a výrazně. Takové výkyvy nejen že nejsou dobré pro naše tělo, jsou také jedním z důležitých faktorů, které nám umí přivodit takzvaný „vlčí hlad“. Nejde přitom ani tak o samotný prudký nárůst jako o to, že po prudkém nárůstu následuje také prudké snížení, při kterém si naše tělo vyžádá další dávku sladkého. Jednou z možností, jak si poradit s chutí na sladké, je tedy konzumovat převážně potraviny s nízkým až středním GI a udržovat si tak stabilní glykémii. Nejen že tím zmírníme chuť na sladké, ale tělo se nám odmění i dostatkem energie.
Sladká droga
Sladkosti plné „špatného“ cukru jsou pro náš mozek atraktivní i proto, že působí podobně jako drogy. Koneckonců, i na sladkém může vzniknout závislost. Sladkosti v našem mozku stimulují tvorbu serotoninu a přivedou nás tak k potěšení, zlepšení nálady či dokonce ke štěstí, které však vyprchají stejně rychle jako přišly a kolotoč s chutí na něco dobrého začíná od začátku. Jednodušší a hlavně zdravější než stále doplňovat kalorické bomby je tedy vyváženější jíst a pravidelně se pohybovat.
Za vším hledej hormony
Chutě na sladké trápí většinu žen zejména s blížící se menstruací. Náhoda? Ani ne. Hormony skáčou jedna radost a na emoční nestabilitu, kterou vyprovokují existuje jednoduchá náplast a tou je co? Samozřejmě, že čokoláda. V takové situaci každou ženu, která to zná jen těžko přesvědčíte, že sladkost není řešením. A proto pokud nedokážete odolat a zbytek cyklu se stravujete vyváženou a pestrou stravou, jedna čokoláda v takovém období vám jistě neublíží.
Málo kalorií a stres
Nízký kalorický příjem bývá také častým důvodem, proč naše tělo žádá sladké. Je t logické. Když našemu tělu nedáváme dostatek živin, mozek se snaží si pro své fungování zajistit rychlý zdroj energie, kterým je právě „špatný“ cukr. Kalorický deficit je pro naše tělo stresovou situací a tak tě určitě nepřekvapí, že i ostatní, ať už osobní, pracovní, vztahové či zdravotní situace v nás také provokují takové chutě. Je tomu tak ze stejného důvodu jako u PMS. Tělo hledá při období smutku, únavy nebo strachu první pomoc ve formě sladkosti, která nám na chvíli náladu pod psa zlepší.
Nezakazovat si
V neposlední řadě, tak jak je tomu u všeho, zakázané ovoce chutná nejlépe. Neříkáme, že se máš nacpávat od rána do večera. Když se však nebudeš omezovat a čas od času si dopřeješ i dobrotu, na kterou máš právě chuť, věř tomu, že i tvé chutě se zmírní.
Jaké jsou tedy naše rady? Základem je dodávat tělu dostatek kvalitních živin a zakládat si na pestré stravě obsahující komplexní sacharidy. Pomůže ti i pravidelný pohyb, kvalitní spánek nebo jednoduše nepřítomnost nezdravých dobrot v dosahu. Řekněme si upřímně, kdybys na poličce neviděl Nutellu, napadlo by ti vůbec, že máš na ni chuť? Myslíme že ne. Vyhýbej se stresovým situacím a hlavně nedovol, aby se celý tvůj den točil kolem jídla, Netřeba se brát moc vážně a čas od času si klidně „něco dobrého“ dopřát můžeš.